מה הקשר בין בלוטת התריס השמנה ושומנים בדם ?
השאלות "למה אני לא מצליחה לרדת במשקל ?" או "אני עושה מה שצריך והכל תקין אז למה הגוף לא משתף פעולה ?" הן שאלות "קשות" שרבות ורבים מאתנו שואלים בשלב זה או אחר בחיים. יחד עם זאת, ייתכן והתשובה היא פשוטה ונמצאת ממש "מתחת לאף". בבסיס קדמת הצוואר שלנו נמצאת בלוטה הורמונלית בעלת צורה של מעין פפיון. זוהי בלוטת התריס (הנקראת גם בלוטת התאירואיד או בלוטת המגן) ותפקידה לייצר הורמונים המועברים לכל רקמות הגוף דרך הדם. הורמונים אלה נקראים T3 ו- T4 וחלק עיקרי מתפקידם מתמקד בקצב חילוף החומרים, ניצול האנרגיה וויסות חום הגוף. חוסר איזון בלוטת התריס מתבטא בשיבוש הפרשת הורמוני בלוטת התריס. כתוצאה מכך, תיתכן האטה בחילוף החומרים, ניצול האנרגיה ו-ויסות החום בגופינו. לכן, במצבי חוסר איזון בלוטת התריס השמנה ויתר שומנים בדם עלולים להתפתח ולגרום לבעיות בריאות.
מהי השמנה ?
השמנה הינה מצב של עודף משקל. עודף משקל יכול להיות מחושב על פי נוסחת יחס בין משקל לגובה ולעיתים לפי היקף הגוף במקומות מסוימים. חשוב לדעת שהשמנה עלולה להתפתח לבעיה בריאותית כי היא מגבירה את הסיכון ללקות במחלות כגון יתר שומנים בדם (כולסטרול וטריגליצרידים), יתר לחץ דם, סוכרת, שבץ מוחי, מחלת לב איסכמית, אי־ספיקת לב, סוגים מסוימים של סרטן ומחלות של מפרקי הגוף.
מה זה יתר שומנים בדם ?
יתר שומנים בדם (או היפרליפידמיה בלעז) הוא מצב שבו הרמות של שומנים מסוימים בדם (כולסטרול וטריגליצרידים) גבוהות מהטווח הרצוי. פרטים:
כולסטרול - כשני שלישים מהכולסטרול מיוצרים על ידי הכבד ומקורו של השליש הנותר במזון שאנו אוכלים ממקור חי (למשל בשר בקר שמן או גבינה צהובה עם אחוזי שומן גבוהים). הקבוצה שנושאת את רוב הכולסטרול לתאי הגוף נקראת LDL והיא מכוּנה "הכולסטרול הרע" כי יש לה נטייה לשקוע בדפנות של כלי הדם ובהמשך להצר ולחסום כלי דם (טרשת עורקים). הקבוצה הנושאת את עודפי הכולסטרול מתאי הגוף אל הכבד נקראת HDL והיא מכוּנה "הכולסטרול הטוב" כי היא פועלת הפוך מ- LDL.
טריגליצרידים - הטריגליצרידים נוצרים בעיקר מעודף פחמימות וסוכרים. כאשר פחמימות וסוכרים אינם מנוצלים לטובת אנרגיה לפעילות השוטפת של הגוף, הוא משתמש בהם כ"מחסני" אנרגיה לתאי הגוף וכך נוצר עודף טריגליצרידים. עודף פחמימות וסוכרים בתזונה (למשל מזונות מעובדים ודברי מתיקה) הינה סיבה נפוצה ליתר טריגליצירידים בדם (היפרטריגליצרידמיה בלעז).
כיצד חוסר איזון בלוטת התריס משפיע על המשקל והשומנים בדם ?
קיים קשר מגוון בין חוסר איזון בלוטת התריס השמנה ושומנים בדם. במצב של תת פעילות בלוטת התריס, קצב חילוף החומרים נפגע והיכולת של הגוף לנצל אנרגיה נפגמת. לכן, גם היכולת של הגוף "לשרוף" שומן ושומנים משתבשת וכך נגרמים עודף משקל ויתר שומנים בדם. במילים אחרות, שילוב של תת פעילות בלוטת התריס והרזייה הוא "קשה להשגה". הקושי "להיפטר" מעודף משקל ושומנים בדם עלול להתרחש הן בקרב הסובלים מתת פעילות תת קלינית של בלוטת התריס (מצב של TSH גבוה יחד עם הורמוני תריס תקינים בדם) והן בקרב הסובלים מתת פעילות קלינית של בלוטת התריס (מצב של TSH גבוה יחד עם הורמוני תריס מתחת לטווח התקין בדם). גם אנשים עם יתר פעילות של בלוטת התריס עלולים לחוות עודף משקל ויתר שומנים בדם במצבים מסוימים, בעיקר אם המינון התרופתי אינו תואם את התפקוד העדכני של בלוטת התריס שלהם. השפעה אפשרית נוספת של תת פעילות בלוטת התריס הינה שיבוש היכולת של הגוף לפנות LDL מהדם ולווסת את ייצורו העצמי בכבד. מינון תרופתי עודף במצב של יתר פעילות עלול לגרום למצבי תת פעילות של בלוטת התריס הקשורה בעודף משקל ויתר שומנים בדם. חשוב לדעת שטיפול תרופתי במינון שאינו מתאים עלול לשבש את פעילותן של תרופות מסוימות להפחתת שומנים בדם בקרב חולי תת פעילות בלוטת התריס מסוימים.
אילו בדיקות מסייעות לבירור הקשר בין תת פעילות בלוטת התריס ושומנים בדם* ?
-
"הכולסטרול הרע" - רמות LDL בדם הגבוהות מ- 130 מיליגרם לדציליטר (לאנשים ללא גורמי סיכון כלל או עם גורם סיכון בודד כגון עודף משקל) או הגבוהות מ- 100 מיליגרם לדציליטר (לאנשים עם שני גורמי סיכון כגון עודף משקל ועישון) או הגבוהות מ- 70 מיליגרם לדציליטר (לאנשים החולים במחלות לב וכלי דם, שעברו אירוע מוחי, חולי סוכרת וחולים באי ספיקת כליות).
-
"הכולסטרול הטוב" - רמות HDL בדם נמוכות מ- 50 מיליגרם לדציליטר לנשים ונמוכות מ- 40 מיליגרם לדציליטר לגברים.
-
טריגליצרידים – רמות טריגליצרידים בדם הגבוהות מ- 150 מיליגרם לדציליטר.
-
TSH – ערך של TSH גבוה בדם מעל לטווח הרצוי.
האם תת פעילות בלוטת התריס והרזייה יכולות להתרחש בו זמנית ?
ברוב המקרים, השילוב של תת פעילות בלוטת התריס והרזייה אינו סביר. תת פעילות של בלוטת התריס היא הפרעה הורמונלית שכיחה עם שלל תסמינים. אנשים רבים עם חוסר איזון בלוטת התריס (המטופלים תרופתית וכאלה שאינם), סובלים לעיתים מתת פעילות בלוטת התריס בשילוב השמנה ועודף שומנים בדם. חלק ניכר מהחולים, ממשיכים לסבול מעודף משקל ושומנים בדם גם לאחר התחלת הטיפול התרופתי בבלוטת התריס ומשקל גופם אינו שב תמיד לטווח הרצוי עבורם. כלומר, "טופלה" תת פעילות בלוטת התריס והרזייה אינה מתרחשת למעשה. במצבים כאלה חשוב לוודא שהרגלי התזונה והפעילות הגופנית תומכים באורח חיים הנועד לשמור על טווח משקל בריא והרכב שומנים רצוי בדם. במילים אחרות, הטיפול התרופתי לבלוטת התריס אינו מהווה ערובה או "תרופת קסם" אם אינו נתמך או מלווה בשדרוג אורח החיים לבריא יותר, בדגש על תזונת בלוטת התריס. לעיתים, באבחון תזונת בלוטת התריס ע"י תזונאי דיאטן קליני מוסמך, ניתן ל"עלות" על סיבות נוספות לעודף משקל ושומנים בדם, נוסף על חוסר איזון בלוטת התריס ובכך לשפר את הסיכויים להתמודד ביעילות עם הבעיה לטווח ארוך יותר.
כיצד ניתן לטפל בעודף משקל ושומנים בדם בחוסר איזון של בלוטת התריס ?
אנשים רבים הסובלים מחוסר איזון בלוטת התריס השמנה ויתר שומנים בדם, אינם מודעים להשפעת בלוטת התריס על מצבם. לכן, פעמים רבות הטיפול המוצע להם מתרכז באופן שגוי באיסורי אכילה שונים על מנת לנסות ולהתמודד עם עודף המשקל והשומנים בדם מבלי להתייחס לאיזון בלוטת התריס. במילים אחרות, ייתכן מצב שבו עסוקים ב"לכבות שריפות" במקום לטפל בשורש הבעיה. לכן, כאשר רוצים למשל להשיג טיפול מיטבי במצבי תת פעילות בלוטת התריס והרזייה גם יחד כדאי להתחיל בבירור פשוט של הקשר בין השניים. חלק מרכזי בהצלחת הטיפול הוא אבחון נכון של הקשר בין בלוטת התריס השמנה ויתר שומנים בדם. אפשר ומומלץ לשלב רפואה משלימה בטיפול, בדגש על מציאת תזונה מתאימה לבלוטת התריס. איזון בלוטת התריס עשוי להיות בר הישג ברור יותר לאחר אבחון נכון של הקשר בין התזונה לתפקוד בלוטת התריס. מצב זה משפר את הסיכוי להתמודד בהצלחה עם עודף משקל ויתר שומנים בדם על ידי מספר צעדים פשוטים בתזונה. במקרים רבים, מסלול זה עדיף על השקעת מאמץ בתפריט "תובעני" הכולל איסורים והגבלות שאינם "פותרים את הבעיה מהשורש".